Šumperk.info

zataženo zataženo, 10°C

Dnes je středa 23.10 a svátek má Teodor

Aktuality:


Zábřežský dechový orchestr slaví 20. výročí

14. 3. 2017 v 09:50 - V rámci festivalu Špek jsme si pro Vás připravili opravdovou lahůdku. Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh letos slaví 20. výročí založení, proto členové souboru rádi přijali pozvání do Domu kultury v Šumperku, kde vystoupí v neděli 9. dubna od 15 hodin.
Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh
Dechový orchestr ZUŠ Zábřeh

Dechový orchestr Základní umělecké školy Zábřeh založil v dubnu 1997 učitel žesťových nástrojů Lubomír Vepřek, který navázal na tradici mládežnických hudebních těles, jež v Zábřehu sahá až do roku 1969. Veřejnosti se poprvé představil už o dva měsíce později. Na pódiu tehdy vystoupilo sedmnáct členů. Za dva roky se z malého souboru stal orchestr koncertního typu s pětačtyřiceti členy, v současnosti jej tvoří dokonce bezmála sedmdesát hráčů.

Orchestru hraje v klasickém nástrojovém obsazení široké spektrum žánrů. Zejména zpočátku se v jeho repertoáru objevovaly klasické české pochodové skladby, které v současnosti vystřídaly náročnější skladby koncertního charakteru jak od českých, tak zahraničních autorů. Úspěch u publika sklízí i filmové nebo populární melodie, soubor však zcela nezanevřel ani na tradiční českou dechovku. Soubor také dlouhodobě spolupracuje se skupinami zábřežských mažoretek ZUŠ Zábřeh.

Vydání prvního alba jsme se dočkali po 8 letech od vzniku souboru. Orchestr se za velmi krátkou dobu dostal do podvědomí domácího i regionálního publika. V roce 2000 se poprvé představil v zahraničí na festivalu v Bösselu. Také navázal dlouhodobou spolupráci s německým orchestrem v Bad Hersfeldu a společně s muzikanty z Nordheimu vystoupili na Pražském hradě.

Orchestr také navštívil Norsko, Slovensko, Polsko, Slovinsko nebo italskou Kalábrii. Také vystoupil v Paříži při příležitosti státního svátku dobytí Bastily. Rok 2015 byl pro přelomový – navštívil celosvětový festival Shanghai Baoshan International Folk Arts Festival v Číně.

Nedílnou součást života dechového orchestru tvoří i soutěžní přehlídky. První výrazný úspěch orchestr zaznamenal v roce 2004, kdy jej porota v soutěži orchestrů Základních uměleckých škol vyhodnotila jako nejlepší těleso v kraji. V letech 2006 a 2007 se zúčastnil festivalu Čermákovo Vysoké Mýto, odkud si přivezl cenu vítěze. Celkově za svou dobu existence získal mnoho ocenění.Například v roce 2010 se orchestr prezentoval i na mezinárodní soutěži dechových hudeb v maďarském městě Pecs, kde obsadil třetí místo. Za největší úspěch lze považovat zlatou medaili na mezinárodní soutěži v Praze 2011, kde se orchestr stal absolutním vítězem vyšší kategorie.

Významnou akcí orchestrálního života bylo natáčení televizního pořadu ...A tuhle znáte. Výsledkem celodenní práce a předchozího několikaměsíčního zkoušení byl záznam koncertu odvysílaný na České televize.

„Soubor ze Zábřeha slaví u posluchačů nejen u nás, ale i v zahraničí spoustu úspěchů. Během dvouhodinového koncertu se můžete těšit na známé skladby ve speciálně úpravě,“ uvádí produkční domu kultury Michaela Horáková.Vystoupení špičkového orchestru se odehraje v neděli 9. dubna od tří hodin odpoledne ve velkém sále Domu kultury Šumperk. Vstupné na sezení je v předprodeji za 100 korun, v den akce pak za 130 Kč. Více informací a rezervace vstupenek najdete na www.dksumperk.cz



Reklama


Reklama

Komerční sdělení

Šumperk.info na Facebooku

Přidejte se k nám na facebooku.

Reklama

Reklama